Кристалина Георгиева поиска удължаване на Инициативата за отсрочка на дългове

Кристалина Георгиева поиска удължаване на Инициативата за отсрочка на дългове

Кристалина Георгиева поиска удължаване на Инициативата за отсрочка на дългове

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева ще предложи удължаване на Инициативата за временно преустановяване на обслужването на дългове (DSSI) с оглед повишаването на случаите на коронавируса в света. Инициативата е съвместна между Световната банка и Международният валутен фонд, и има за цел да убеди страните-кредиторки да преустановят събирането на дългове от по-бедни държави с цел да могат те да насочат ресурсите си за справяне с пандемията. Георгиева също така насърчава кредиторите в по-напредналите страни да продължат да предлагат помощ на по-бедните страни, предава АФП, цитирана от БГНЕС. 

В началото на пандемията страните от Г-20 се съгласиха с Инициативата за временно преустановяване на обслужването на дългове (DSSI), която регламентира как 73 страни с ниски и средни доходи да спрат временно плащанията по дълговете си по време на пандемията. Срокът за работа на инициативата изтича в края на годината и ръководителят на МВФ ще предложи на държавите-кредиторки да има отсрочка съгласно "Общата рамка".

Докато Инициативата предлага изплащане на дълга за фиксиран период от време след гратисен период, "Общата рамка" е по-гъвкава, като периодите на погасяване се основават на индивидуалните обстоятелства в страните.

Повече от 40 държави са получили облекчение от Инициативата, която влезе в сила през май 2020 г., на обща стойност 5 милиарда долара. Първоначално програмата за помощ при пандемия трябваше да приключи в края на миналата година, но беше удължена до края на 2021 г.

"В тази несигурна ситуация от уязвимите страни не трябва да се иска да избират между плащането на дълговете им и предоставянето на здравни грижи в пандемия", каза Георгиева.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас по-рано този месец призова за цялостен план за справяне с дълговете в страните с ниски доходи. Необслужваните кредити са нараснали с 12% до рекордните 860 милиарда долара през 2020 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ