Лари Съмърс обяснява с 5 аргумента защо инфлацията в САЩ излиза извън контрол

Лари Съмърс обяснява с 5 аргумента защо инфлацията в САЩ излиза извън контрол

Инфлацията в САЩ достигна 6,2% през октомври, най-високото ниво през последните три десетилетия. Данните не само изненадваха заради посочената сума, но и поради броя на продуктите в потребителската кошница, които са засегнали. Инфлацията се разпространява в стоки, услуги и сектори. Лари Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ и един от най-уважаваните икономисти в страната, публикува статия, в която обяснява опасността, която носят тези промени и защо инфлацията, която е била временна, може да се окаже постоянна, предава eleconomista.es

Речта на председателя на Фед Джеръм Пауъл в Джаксън Хоул в края на август остави ясно, изчерпателно и авторитетно изявление, основано на пет стълба, които тогава бяха реални и дойдоха да демонстрират широко разпространената "преходна" история на инфлацията, която преобладаваше по това време и оформи политическото мислене в централната банка и в администрацията. 

Пет аргумента и едно предупреждение

Съмърс обаче обяснява в колоната си във The Washington Post, че днес "тези пет стълба се люлеят в най-добрия случай".

Първо, това лято Пауъл увери, че увеличението на цените е ограничено до няколко сектора. Не повече. Въпреки това през октомври цените на основните стоки извън храните и енергията се увеличиха с годишен темп от над 12%. Няколко индекса на системата на Федералния резерв, които изключват сектори с екстремни движения на цените, сега са на рекордно високо ниво. 

Второ, Пауъл предположи, че високата инфлация в ключови сектори, като употребявани автомобили и стоки за дълготрайна употреба като цяло, е под контрол и ще започне да спада отново. През октомври цените на употребяваните автомобили се ускориха до годишна инфлация от над 30%, новите автомобили нараснаха със 17%, докато обзавеждането за дома е с 10% по-скъпо от преди година. Инфлацията се разпространява. 

Трето, речта на Пауъл отбеляза, че има малко доказателства за увеличение на заплатите, което може да застраши прекомерната инфлация. „Това твърдение е несъстоятелно днес със свободни работни места и напускане на работа на рекордни нива. Служителите сменят работата си в сектори, вариращи от бързо хранене до инвестиционно банкиране, получиха двуцифрено увеличение на заплатите и огромно увеличение на индекса на разходите за заетост. 

Четвърто, в речта се твърди, че инфлационните очаквания остават застопорени. Когато Пауъл говори, очакванията за пазарна инфлация за следващия председател на Федералния резерв бяха около 2,5%. Сега те са около 3,1%, с половин процентен пункт повече, отколкото през последния месец. А доверието на потребителите е на 10-годишно дъно поради страха от инфлация. 

Пето, Пауъл наблегна на глобалните дефлационни тенденции. Но сега, през същата седмица, САЩ публикуваха най-бързия годишен темп на инфлация от 30 години, Япония, Китай и Германия регистрираха най-високата си инфлация от повече от десетилетие. А цената на петрола, най-важният глобален фактор за инфлацията, е много висока и фючърсните пазари не очакват тя да падне бързо. 

Други инфлационни фактори 

В допълнение към всичко по-горе, Съмърс уверява, че има и други признаци, които разкриват излишната ликвидност и страха от по-висока инфлация: "Действията на Meme, покупката на опции за продажба на дребно, развитието на пазара на криптовалути, кредитните спредове и някои първоначални оценки предполагат, че пазарите са в буйна ситуация", пише той.

Също така цените на жилищата и наемите са се увеличили с 15-20% през последната година. Тези движения далеч не са напълно отразени в жилищния компонент на индекса на потребителските цени, който представлява една трета от индекса на потребителските цени, което предполага, че все още има значителен натиск за инфлация, който още не е дошъл, казва експертът. 

Всичко това оставя едно предупреждение или сигнал за събуждане. Джо Байдън може да загуби популярност, ако инфлацията остане висока твърде дълго и властите не направят всичко по силите си, за да я върнат в руслото. 

"Прекомерната инфлация и усещането, че тя не се контролира, помогнаха за избирането на Ричард Никсън и Роналд Рейгън. Сега съществува риск Доналд Тръмп да се върне на власт. Въпреки че прегрятата икономика е относително добър проблем в сравнение с пандемия или финансов криза, тя ще даде метастази и ще застраши просперитета и доверието на обществото, освен ако не бъде ясно разпозната и адресирана", казва американският икономист. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ