Лавров: Основната щета от европейските санкции е загубата на доверие

Лавров: Основната щета от европейските санкции е загубата на доверие

Лавров: Основната щета от европейските санкции е загубата на доверие

Основният резултат от европейските санкции е загубата на доверие, което много трудно може да бъде възстановено, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

„Има различни оценки на щетите, нанесени от санкциите. Основната загуба е тази на доверие, което ще бъде много трудно да се възстанови“, каза Лавров пред италианското списание „Панорама".

Според руският топ дипломат, всички едностранни мерки за икономически натиск са „не само нелегитимни от гледна точка на международното право, но и неефективни", както показва опитът.

„По инициатива на американската администрация и с подкрепата на Брюксел, тези инструменти за упражняване на натиск върху Русия не доведоха до промяна в нашата външна политика“, коментира Лавров.

„Въпреки това, за разлика от лидерите на някои западни страни, ние никога не претендираме за монопол върху истината. От Брюксел, от НАТО и ЕС, постоянно чуваме уверения, че те са готови за диалог с Москва, но само ако Русия се покае и признае, че е виновна за всичко, за което я обвиняват. Ние никога не правим това и винаги подчертаваме готовността за намиране на компромис, за признаване на легитимните интереси на нашите партньори, които от своя страна признават интересите на Русия и искат да стигнат до споразумение от прагматична позиция, вместо от гледната точка, при която всяка печалба за едната страна е загуба за другата“, допълни той.

Лавров подчерта, че руската икономика се е адаптирала към санкциите и, че дори е успяла да „преобърне обстоятелствата в своя полза“.

„В същото време, използвахме така създалата се ситуация, за да потърсим нови области на икономически растеж, да увеличим местното и да подобрим търговските отношения с онези страни, които са отворени за честно и взаимноизгодно сътрудничество. Тези страни представляват голямото болшинство от държавите по света“, каза Лавров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ