САЩ, Китай и Русия бойкотираха глобална лидерска среща за епохата след пандемията

САЩ, Китай и Русия бойкотираха глобална лидерска среща за епохата след пандемията

САЩ, Китай и Русия бойкотираха глобална лидерска среща за епохата след пандемията

Световни лидери от 50 държави призоваха за устойчивост и сътрудничество след пандемията по време на видеоконференция на ООН, в която САЩ, Китай и Русия не участваха, съобщава Euractiv.

Те взеха участие в Събитието на високо равнище "за финансиране на развитието в епохата на Covid-19 и след това“, като италианският премиер Джузепе Конте заяви, че целта трябва да бъде „никой да не бъде изоставен“. 

Конференцията бе организирана от Канада и Ямайка.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса отбеляза, че „трябва да бъдем иновативни, да мислим извън рамките“, подкрепяйки визията на канадския премиер Джъстин Трюдо.

„Целите за устойчиво развитие до 2030 г. са по-важни от всякога“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Трябва да работим и да се борим заедно.“

Няколко лидери, като канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, заявиха, че кризата може да бъде възможност за разрастване на „по-устойчива“ икономика, която да подпомогне борбата срещу глобалното затопляне.

Макрон подчерта, че „сътрудничеството е от съществено значение“, както и „подкрепата за най-крехките страни“, особено в Африка.

За „системно и незабавно анулиране на дълга“, призова президентът на Мавритания Мохамед Оулд Газуани .

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш помоли лидерите да се опитат да направят повече, отколкото вече предприетите действия за облекчаване на дълга за уязвимите страни, в знак на солидарност.

Британският премиер Борис Джонсън сподели надежди светът да се „изгради по-добре“, добавяйки, че „трябва да работим заедно и отвъд границите“, за да избегнем нова пандемия и да помогнем на глобалното възстановяване.

След COVID-19 светът трябва да бъде доминиран от „солидарност, а не от стремеж към печалба“, отбеляза президентът на Коста Рика Карлос Алварадо Кесада.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ