Лондон обвини Париж в бездействие в борбата с нелегалната миграция

Лондон обвини Париж в бездействие в борбата с нелегалната миграция

Лондон обвини Париж в бездействие в борбата с нелегалната миграция

Лондон заплаши, че ще откаже да предостави многомилионната помощ, обещана преди на Париж, ако френските гранични сили и бреговата охрана не пречат активно на нелегалните мигранти да достигнат бреговете на Англия. Това съобщава The Times, позовавайки се на министъра на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател. 

„Все още не сме им дали и едно пени, така че Франция ще трябва да се организира правилно, ако иска да види парите. Плащането зависи от резултата, а досега не сме видели резултати“, е заявила министърът по време на среща с депутати от управляващата Консервативна партия в понеделник вечерта, информира изданието, цитирано от Агенция "Фокус". Става въпрас за 54 милиона паунда, които британските власти обещаха на френските си колеги за удвояване на броя на военноморските патрули в Ламанша - основното място за незаконно преминаване на британската морска граница.

Пател отправи обвиненията в деня, в който бе поставен антирекорд за броя на мигрантите, пристигнали с лодка от Франция, според правителствени източници. Както отбелязва The Times, в понеделник повече от хиляда души са слезли на брега на английското графство Кент в югоизточната част на страната. Това е рекорден дневен брой, който надхвърли антирекорда от 21 август. Тогава за 24 часа на острова пристигнаха 828 нелегални имигранти.

Както уточнява изданието, ако тази цифра се потвърди, тогава от 1 януари броят на нелегалните мигранти, пристигнали във Великобритания в търсене на по-добър живот, ще достигне 13 500. Това са почти три пъти повече, отколкото през 2020 г. (8400 души ). The Times пише, че от 21 юли, когато Лондон се съгласи да плати за удвояване на броя на френските военноморски патрули, британските граничари са задържали 3500 нелегални мигранти на британска земя. 

Мигрантите искат да преминат от Франция именно във Великобритания, защото смятат, че там е по-лесно да се легализират, да си намерят работа и да получат право на социални помощи. Властите на Великобритания и Франция многократно са обявявали мерки за засилване на сътрудничеството в борбата с нелегалната имиграция, но досега не са успели да се справят с проблема.

В началото на юли Министерството на вътрешните работи на Кралството представи законопроект за реформа на системата за убежище в страната за парламентарно разглеждане. 

Законът за гражданството и границите криминализира лица, които съзнателно влизат във Великобритания нелегално. Британските власти ще имат повече възможности да експулсират такива мигранти в сигурните трети страни, от които са дошли в кралството, а тези, които не успеят да изгонят, ще имат помалко възможности да се установят във Великобритания. Планира се опростяване и ускоряване на системата за обработка на молби за убежище и жалби за отказ. Ще има и по-строги санкции за организиране на незаконния транспорт на бежанците до Обединеното кралство. Престъпниците ще бъдат изправени пред доживотен затвор. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ