Мадрид: Поемаме контрола над Каталуния, ако не чуем ясен отговор за независимостта

Мадрид: Поемаме контрола над Каталуния, ако не чуем ясен отговор за независимостта

Мадрид: Поемаме контрола над Каталуния, ако не чуем ясен отговор за независимостта

 Правителството на Испания ще поеме контрола над Каталуния, ако регионалният лидер Карлес Пучдемон не даде ясен отговор на въпроса на Мадрид дали е обявил независимост от Испания. Това обяви испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо, цитиран от Ройтерс и БТА.

През изминалата седмица, във вторник вечерта Пучдемон обяви независимост, но веднага след това отложи влизането й в сила и призова за преговори с Мадрид за бъдещето на Каталуния.

 Испанският премиер Мариано Рахой отвърна с ултиматум, в който даде срок до понеделник, 16 октомври Каталуния да излезе с ясна позиция обявена ли е независимост или не. Той предупреди, че ще задейства т.нар. "ядрена опция" чрез която автономията на Каталуния ще бъде замразена, ако Пучдемон избере независимостта.

 "Отговорът трябва да е недвусмислен. Той трябва да каже "да" или "не" ", коментира испанският вътрешен министър Соидо за радио Копе. "Ако отговори двусмислено, това означава, че не иска диалог и тогава испанското правителство ще трябва да предприеме действия", предупреди вътрешният министър.

Пучдемон, който води консултации с каталунски партии за отговора си, е изправен пред дилема. Ако каже, че е обявил независимост, испанското правителство ще се намеси. Ако каже, че не я е обявил, крайнолявата каталунска партия "Кандидатура за народно единство" (CUP) вероятно ще оттегли подкрепата си за неговото правителство на малцинството, отбелязва Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ