Мадуро отхвърли отлагане на изборите във Венецуела

Мадуро отхвърли отлагане на изборите във Венецуела

Мадуро отхвърли отлагане на изборите във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отхвърли категорично призив на САЩ за отлагане на вота в страната му на 20 май, предаде Франс прес.

"Венецуела, дори и да вали, дори и да гърми, дори и да има светкавици, ще отиде на президентските избори на 20 май", каза Мадуро пред свои поддръжници в Каракас.

Той заяви, че страната му няма да се подчинява на империализма. Президентът обаче пое ангажимента след изборите да започне национален диалог с политическите си противници и прикани държавния глава на Доминиканската република Данило Медина да организира интервенецулски разговори в Санто Доминго.

Това се случва след като САЩ призоваха венецуелските власти да отложат изборите.

"Така наречените "избори" не са нищо повече от измама и маскарад", заяви американският вицепрезидент Майк Пенс пред Организацията на американските държави, съобщава БТА

"Призоваваме президента Николас Мадуро да отложи тези избори, които са маскарад и да организира истински избори!", добави той.

ЕС, САЩ и ООН, както и голяма част от Латинска Америка, критикуват решението на Каракас да изтегли изборите от декември на 20 май, като казват, че вотът няма да е прозрачен и няма да има гаранции, че изборите ще са свободни.

Днес Майк Пенс призова и за преустановяване на членството на Венецуела в Организацията на американските държави, защото, според него това е една посветена на демокрацията институция. Като причина за предложението си Пенс изтъкна антидемократичните действия на венецуелските власти, в това число нечестните избори и нарушенията на човешките права.

"Ние всички подписахме междуамериканска демократическа харта, която постановява, че: "Народите на Америка имат право на демокрация, а на техните правителства лежи задължението да насърчават и да защитават демокрацията. Венецуела се отрече от това обещание", каза Пенс.

Той също така отправи призив към Мадуро да "отвори Венецуела за международна помощ и то да го направи сега".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ