Макрон: Министрите да бъдат безкомпромисни в опазването на обществения ред

Макрон: Министрите да  бъдат безкомпромисни в опазването на обществения ред

Министрите да бъдат "безкомпромисни в опазването на обществения ред". Това призова снощи френският президент Еманюел Макрон, съобщи правителственият говорител Бенжамен Гриво след заседание на кабинета, предаде ДПА.

До петък ще бъде в сила полицейски час в части от френския остров Реюнион в Индийския океан, след като 30 полицаи и жандармеристи бяха ранени при протести.

Гриво потвърди, че правителството е отменило плана си да увеличи данъците върху горивата на острова през следващите три години, за да се изравнят с тези в континентална Франция.

Група от 80 жандармеристи бе изпратена в Реюнион за подкрепление на 227-те полицаи и жандармеристи, които вече са разположени там.

В континентална Франция продължават ежедневните протести срещу цените на бензина и на дизела. Те обаче са по-малобройни от този в събота, когато 283 000 души се отзоваха на призивите в социалните мрежи да облекат жълти светлоотразителни жилетки, да излязат на улиците и да блокират пътища, предава БТА.

Министерството на вътрешните работи съобщи вчера, че силите за сигурност са разчистили блокадите от 30 "стратегически обекта" във Франция, включително петролни депа и магистрали.

От събота до вторник вечерта в протестите бяха ранени 552-ма души, включително 95 членове на силите за сигурност, а 450 души бяха задържани за разпит. Във вторник мотоциклетист почина от травмите си, получени при инцидент край барикада в Южна Франция, с което загиналите в протестите станаха двама.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ