Макрон осъди виновниците за безредиците в Париж

Макрон осъди виновниците за безредиците в Париж

Макрон осъди виновниците за безредиците в Париж

Френският президент Еманюел Макрон, който тези дни е на посещение в Австралия, осъди участниците в безредиците, помрачили първомайската демонстрация вчера в Париж, предаде БТА.

"Първи май е празник на трудещите се, а не на подбудителите на безредици", заяви Макрон на състоялата се днес в Сидни съвместна пресконференция с австралийския премиер Малкълм Търнбул. "Категорично осъждам това , което се случи, но повече няма да коментирам от уважение към приемащата ме Австралия, където съм тези дни", добави френският президент.

Началникът на полицията на френската столица Мишел Делпеш съобщи снощи, пазителите на реда са задържали около 40 участници в безредиците в 13 район на Париж, когато към колоната на мирните митингуващи се присъединява група от 1200 души, облечени в черно и с маски на лицата. Протестиращите атакуват ресторант от веригата "Макдоналдс", започват да чупят прозорците на кафенета, да палят кофи за боклук и коли по пътя си. Устройват и погром надт сервиз на "Рено" и автошкола, хвърляйки към сградата "коктейли Молотов". Полицията отвръща с водни оръдия и сълзотворен газ.

По предварителни данни на полицейската префектура, близо 200 анархисти са били разпитани от полицията след като са били обкръжени от силите на реда, които и преди са предупреждавали за риска за присъединяване към манифестацията на "екстремистки групи", желаещи да направят от този ден "една голяма революционна среща", отбелязва АФП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ