Макрон отива в Русия, за да намери допирни точки по деликатни теми

Макрон отива в Русия, за да намери допирни точки по деликатни теми

Макрон отива в Русия, за да намери допирни точки по деликатни теми

Еманюел Макрон ще направи утре и в петък първото си официално посещение в Русия, където се надява да намери "точки на съгласие" с руския президент Владимир Путин по деликатните въпроси за иранската ядрена програма и Сирия въпреки разногласията между двете страни.

Срещата на Макрон с Путин е очаквана с голям интерес - една година след тази във Версайския дворец край Париж, която остави силен отпечатък и лансира новия френски президент на международната сцена.

Двамата лидери ще се срещнат утре в края на деня насред декора на величествения Константиновски дворец, лятната резиденция на Петър Велики, на двайсетина километра от Санкт Петербург. В този огромен палат с изглед към морето се проведе срещата на върха на Г-20 през 2013 г.

В петък сутринта Макрон, придружаван от съпругата си Брижит, ще отдаде почит на жертвите на ужасяващата обсада на Ленинград през Втората световна война, преди да се срещне с представители на гражданското общество.

Следобедът ще бъде посветен на 22-ия Санктпетербургски икономически форум, на който Макрон е почетен гост заедно с японския премиер Шиндзо Абе.

По въпросите за Иран, Сирия и Украйна Макрон иска да проведе "един съдържателен диалог..., за да намери точки на съгласие" (с руската страна), посочи Елисейският дворец. "Ние правим това, оставайки нащрек" и "със съзнанието колко трудно е това", допълни френското президентство.

След изтеглянето с гръм и трясък на САЩ от иранското ядрено споразумение Франция и Русия, които също са страни по него, потвърдиха решимостта си да го спасят.

След години на напрежения, свързани с украинската криза и неотдавнашната афера с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, Русия има какво да спечели от едно сближаване с европейците по иранския въпрос.

"За Путин ще бъде голям успех да постигне приемането на обща декларация по темата", обобщава Татяна Кацуева-Жан, експерт от Френския институт за международни отношения, визирайки иранското ядрено споразумение.

"Парадоксално, заради историята с иранската ядрена програма, ние имаме шанс да намерим нови основи за сътрудничество между Русия и Европа", казва руски дипломатически източник.

Москва и Париж обаче имат разминавания по стратегията за иранската ядрена сделка. Москва, която се сближи с Техеран, иска споразумението да остане такова, каквото е, докато Париж е за ново "разширено споразумение", което да взима предвид контрола на ядрените дейности след 2025 г., балистичната програма на Иран, както и ситуацията в Сирия и Йемен.

По време на визитата ще бъдат подписани двустранни споразумения в областта на икономиката, университетите, културата и спорта (между федерациите по ръгби).

"Уважавам го. Познавам го. Давам си ясно сметка за нещата", каза френският президент, визирайки руския си колега, който, по думите му "е силен и интелигентен". Макрон направи това изявление на 22 април пред американската телевизия Фокс нюз, преди да предупреди: "Вярвам, че ние никога не трябва да се показваме като слаби пред президента Путин. Когато вие сте слаби, той използва това".

Държавният глава приложи този принцип, казвайки някои неприятни истини за медийните намеси или за химическите оръжия пред един невъзмутим Путин насред златното великолепие на Версайския дворец миналата година.

"Преди избирането му за президент Макрон бе мишена на една доста силна атака за оклеветяване в Русия", припомня Татяна Кацуева-Жан.

"Той вече е представян като лидер в Европа, обещаващ държавник, реалист и прагматик, но с ограничено поле за действие по отношение на САЩ и на НАТО. Официалните медии дори използват дори термина "васализация", допълва тя.

В Москва, където Путин току-що започна четвъртия си мандат, взима връх изчаквателната позиция, година след избирането на Макрон за президент.

"Той опитва да позиционира Франция отново като световна сила... Ако намеренията му са сериозни, тогава Путин и Макрон има за какво да си говорят. Ако става дума само за приказки, тогава Путин ще го разбере много бързо", предупреждава експертът Фьодор Лукянов, председател на Съвета за външна политика и отбрана.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ