Макрон почете жертвите на терористичните атентати от януари 2015 г.

Макрон почете жертвите на терористичните атентати от януари 2015 г.

Макрон почете жертвите на терористичните атентати от януари 2015 г.

Френският президент Еманюел Макрон присъства на скромна възпоменателна церемония в памет на 17-те жертви на атентатите в Париж от преди три години, които белязаха първата вълна от терористични нападения във Франция.

Неделната церемония започна пред бившата редакция на сатиричното списание „Шарли ебдо“, където братята Саид и Шериф Куаши, въоръжени с автомати „Калашников", убиха 11 души, сред които някои от най-именитите карикатуристи и писатели на изданието.

Имената на загиналите бяха прочетени на глас, след което президентът Макрон, неговата съпруга Брижит и кмета на Париж Анн Идалго поставиха венци на стената на сградата и запазиха една минута мълчание.

Същата церемония бе изпълнена и на близкото място, където терористите разстреляха полицая Ахмед Мерабет.

След това кортежът на Макрон се насочи към еврейския магазин за кашерна храна, където на 9 януари бяха убити четирима души. Извършителят на нападението Амеди Кулибали беше затрелян при акцията на полицията.

Атентатите в Париж предизвикаха масови демонстрации в знак на почит към жертвите в цяла Франция, като фразата “Je suis Charlie” се превърна в световен знак в борбата за свободата на словото. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ