Майк Пенс и Шиндзо Абе се обявиха за запазване на санкциите срещу Пхенян

Майк Пенс и Шиндзо Абе се обявиха за запазване на санкциите срещу Пхенян

Нужно да бъдат запазени санкциите срещу Северна Корея, за да се постигне нейното ядрено разоръжаване. Това заявиха американският вицепрезидент Майк Пенс и японският премиер Шиндзо Абе заявиха, цитирани от Асошиейтед прес.

Двамата държавници се споразумяха за задълбочаване на сътрудничеството в насърчаването на енергийни и инфраструктурни проекти и в отпускането на заеми на страни в региона.

Пенс заяви, че американско-японските отношения са "крайъгълен камък" на мира и благополучието в региона. По думите му Япония е не само съюзник, а и приятел, но трябва да направи повече за намаляване на дисбаланса в двустранната търговия.

Освен това той каза, че САЩ очакват Япония да увеличи инвестициите в отбраната си.

Абе заяви, че Япония и САЩ ще продължат да работят заедно, за да накарат Северна Корея, която има трудолюбив народ и е богата на ресурси, да разбере, че я очаква светло бъдеще, ако изпълни обещанието си за денуклеаризация.

Американският вицепрезидент ще замине по-късно днес за Сингапур, за да участва на среща на върха на страните членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и в среща на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Папуа-Нова Гвинея.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ