Метрото в Пекин разреши покупката на билети с цифров юан

Метрото в Пекин разреши покупката на билети с цифров юан

Метрото в Пекин разреши покупката на билети с цифров юан

Администрацията на метрото в Пекин разреши на пътниците да купуват билети, използвайки цифровия юан, официалното електронно платежно средство в Китайската народна република, съобщи Global Times. 

"За да използвате тази услуга, трябва да изтеглите мобилно приложение, което е обвързано с вашата банкова сметка", уточни говорител на пекинския метрополитен.

Понастоящем обаче тази услуга е достъпна само за клиенти на Китайската индустриална и търговска банка (ICBC). Те могат да платят за пътуване с електронен портфейл на всичките 24 линии на столичното метро, ​​както и на четири линии на крайградските влакове.

На 29 юни метрото в Суджоу в Източен Китай за първи път позволи на пътниците да плащат в цифрови юани, но тази услуга се предлага само на една линия на метрото.

Цифровият юан е електронни пари, емитирани централно от Китайската народна банка. Те струват колкото обикновените китайски хартиени банкноти. Според плановете на централната банка на КНР, с течение на времето цифровият юан трябва да замести част от парите в обращение, пише изданието, цитирано от ТАСС

Все още е възможно да плащате с такава валута в Китай само на определени места. От края на 2019 г. цифровият юан е тестван в градовете Шенжен, Суджоу, Ченгду, Пекин и новата икономическа зона Xiong'an близо до Пекин. През октомври 2020 г. властите на КНР добавиха към тях градовете Шанхай, Чангша, Сиан, Циндао, Далиан и провинция Хайнан.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ