Мицотакис под "обстрел" заради снежната блокада на Атина

Мицотакис под "обстрел" заради снежната блокада на Атина

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поднесе днес „лично и искрено извинение“ на всички граждани, блокирани по пътищата по време на бурята „Елпида” (от elpis-надежда), която вилнее от събота над южните гръцки острови в Средиземно и Егейско море и континентална Гърция.

Мицотакис свика извънредно заседание на кабинета, по време на което призна за лошата организация на властите в отговор на екстремната метеорологична ситуация. Той публично обеща разследване на Attiki Odos SA, отговорна за провала на снегопочистването и блокадата на околовръстния път на Атина. Премиерът обяви, че хилядите шофьори, попаднали в ледения капан на магистралата в понеделник, ще получат обезщетение от компанията. „Отговорностите на концесионера са ясно разписани в договора. Начинът, по който той се справи с последната снежна буря, ще бъде внимателно разследван, съгласно законите и условията в договора”, подчерта Мицотакис. Той обеща да проучи по какви причини трафикът по ключови пътища в региона на Атика е бил нарушен по време на виелицата.

Пътниците във влака по линията Атина-Солун, които също бяха блокирани във Фтиотис, поради силния снеговалеж, също ще получат компенсации. Кабинетът реши и да бъде създадено ново Министерство на климатичната криза и гражданската защита за по-добра координация между държавата, местната власт и отговорните ведомства. Междувременно главният изпълнителен директор на Attiki Odos Василеос Халкиас подаде оставка във вторник. Това стана след като в понеделник следобед 5000 шофьори бяха блокирани на околовръстния път Attiki Odos на Атина, някои повече от 20 часа, и се наложи мащабна операция с доброволци от Червения кръст, армията и пожарната за освобождаването им от ледения капан. Attiki Odos SA се извини на всички потърпевши и обеща да предложи по 2000 евро обезщетение на всеки потърпевш.

Мерките обаче не успокоиха основната опозиция СИРИЗА, която поиска оставка не само на Мицотакис заради несправянето с хаоса, причинен от урагана „Елпида”, но и на говорителя на правителството Янис Иконому, на новоизбрания министър на климатичната криза и гражданската защита Христос Стилианидис, министъра на инфраструктурата и транспорта Костас Караманлис, министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, министъра на обществения ред и защитата на гражданите Такис Теодорикакос и министъра на Макис Теодорикакос и Воридис. В обръщение към правителството СИРИЗА призова целия кабинет да подаде оставка, „за да може страната да диша отново“.

В същото време Гръцката метеорологичната служба регистрира най-ниската температура тази сутрин. Тя е -18,1 ° C (-0,4 °F) и е измерена в Лефкохори, Фтиотида. От там съобщават, че 288 метеорологични станции в Гърция са регистрирали отрицателни минимални температури, от които 44 пункта са отбелязали температури под -10°C. Шест региона на Гърция, включително Атика, Виотия, Евия, Цикладските и Спорадските архипелази и Крит са под снежна блокада.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
По-убедителни и харизматични в две стъпки