Миньори отвлякоха и убиха зам.-министър в Боливия

Миньори отвлякоха и убиха зам.-министър в Боливия

Миньори отвлякоха и убиха зам.-министър в Боливия

Протестиращи миньори са похитили и убили  заместник-министърът на вътрешните работи на Боливия Родолфо Илянес, предават международните агенции.

Илянес е бил взет за заложник при опит да преговаря с демонстранти. Те се нахвърлили върху него в мига, в който се разчуло, че трима техни съмишленици са загинали при сблъсъци с полицията.

След като похитили Илянес, миньорите отправили искане да бъдат освободени всички задържани по време на продължаващите вече две седмици протестни акции техни колеги. Малко преди да се стигне до вземането на зам.-министъра за заложник, той съобщил, че около него е разположена достатъчно охрана, така че никой да не може да му навреди.

За смъртта му първо съобщава радиото на Националната федерация на миньорските кооперации. Ръководителят на радиото казва в ефир: „Видяхме безжизненото тяло на заместник-министъра”.  Впоследствие вътрешният министър Карлос Ромеро потвърди потресено новината с думите: „ По всичко личи, че нашият заместник министър е бил зверски убит от страхливци”. Министърът на отбраната Рейми Ферейра на свой ред съобщи, че Илянес е бил пребит до смърт.

Протестните акции на миньорите в Боливия започнаха преди две седмици, като на няколко пъти вече се стига до тежки сбълъсъци с полицията, последният от които бе тази сряда. На няколко пъти полицейските сили бяха принудени да приложат сила, за да освободят блокирани от демонстрантите пътища. В сряда Националната федерация на миньорските кооперации съобщи, че по време на сблъсъците са загинали двама демонстранти. Властите обаче потвърдиха смъртта само на един и изнесоха свои данни за над 100 пострадали полицаи. Миньорите са на улицата в знак на протест срещу нов закон за кооперативите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ