Кремъл: Мнимото убийство на Бaбченко подкопава доверието в медиите

Кремъл: Мнимото убийство на Бaбченко подкопава доверието в медиите

Кремъл: Мнимото убийство на Бaбченко подкопава доверието в медиите

Кремъл осъди мнимото убийство на руския журналист Аркадий Бабченко в Украйна и призова Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да вземе мерки по случая, предаде ДПА.

"Използването на журналист, за да бъде заблудено обществото, хвърля сянка върху цялата журналистическа общност и подкопава доверието в медиите", се казва в разпространено днес изявление на Съвета по правата на човека към президентството, цитирано от БТА.

В документа се подчертава, че това е "нехуманно драматизиране на собствената смърт". Съветът на Европа и ОССЕ трябва да използват пълномощията си "да повлияят на украинските власти с цел нормализиране на атмосферата за работата на медиите в страната", заявяват официалните руски правозащитници.

Самият Бабченко оправда ролята си в мистификацията, която според украинските власти е била необходима, за да се предотврати действително покушение срещу него. Международни журналистически организации заклеймиха манипулацията. Бабченко отвърна на критиците с пост във Фейсбук, в който ги прикани, ако се озоват в неговото положение, "да се придържат към своите високи нравствени принципи и да умрат с гордо вдигнати чела".

Борис Херман, предполагаемият поръчител на подготвяното покушение срещу Бабченко, бе арестуван. Според Интерфакс той е казал пред съд в Киев, че негов познат от Москва му възложил да проучва в Украйна международни парични трансакции и свързани с тях въоръжени групи и хора с политическо влияние, припомни ДПА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ