МВФ одобри 1,4 млрд. долара помощ за Украйна

МВФ одобри 1,4 млрд. долара помощ за Украйна

Международният валутен фонд (МВФ) одобри 1,4 млрд. долара спешно финансиране за Украйна. Страната ще преживее дълбока рецесия, сочи прогноза на организацията

По-рано тази седмица Групата на Световната банка одобри финансов пакет от 732 млн. долара за Украйна и планира да ускори подкрепата си през следващите месеци.

„Руската военна инвазия в Украйна е отговорна за огромна хуманитарна и икономическа криза“, каза в изявление управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Над 2 милиона бежанци са напуснали страната от началото на военните действия.

Средствата ще бъдат предназначени за неотложни разходи на страната и за облекчаване на огромното икономическо въздействие на войната, обясни Георгиева. „Трагичната загуба на живот, огромните бежански потоци и мащабното унищожаване на инфраструктурата и производствения капацитет причиняват тежки човешки страдания и ще доведат до дълбока рецесия тази година. Нуждите от финансиране са големи, спешни и могат да нараснат значително с продължаването на войната“ , добави лидерът на МВФ.

Средствата ще бъдат изплатени по Инструмента за бързо финансиране на МВФ. Това означава, че до усвояването им ще бъде в голяма степен без условия, които обикновено кредиторите поставят.

Финансовата подкрепа е в допълнение на икономическия пакет от 723 млн. долара на Световната банка, който бе одобрен по-рано тази седмица. Той се състои от безвъзмездни средства и заеми, включително залог от 100 млн. долара от Обединеното кралство.

Световната банка продължава да работи по пакет от подкрепа от 3 млрд. долара през следващите месеци. Финансовата институция обеща и помощ за съседните страни, които приемат бежанци.

Миналата седмица Украйна събра 270 млн. долара от продажбата на емисия военни облигации.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ