Над 8 трилиона долара ще струва изплуването от COVID-кризата

Над 8 трилиона долара ще струва изплуването от COVID-кризата

Над 8 трилиона долара ще струва изплуването от COVID-кризата

Световната общност ще трябва да мобилизира над 8 трилиона долара за извънредни мерки за преодоляване на сегашната световна икономическа криза, заяви на пресконференция във Вашингтон управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от международните агенции.
"8 трилиона долара бяха задействани за толкова кратки срокове. Това е поразително", изтъкна Георгиева, коментирайки мерките за регулиране на кризата, породена от разпространението на коронавируса, посочва БТА.
"Ще бъдат необходими още повече, това е вярно. Колко повече ще зависи от това до каква степен ще се окажат ефективни извънредните мерки и колко бързо ще отстъпи вирусът", подчерта тя преди откриването на виртуалните пролетни срещи на МВФ и на Световната банка.
Кристалина Георгиева приветства приетите от много правителства данъчно-бюджетни мерки от 8 трилиона долара и вливането на ликвидности от централните банки на стойност над 6 трилиона долара. Според нея обаче предвид сериозността на кризата ще бъдат необходими още съществени усилия.
Икономката на страните от Европа е пострадала особено силно в резултат на кризата с новия коронавирус, подчерта Георгиева, като допълни, че прогнозите за растежа през следващата година са мрачни. Тя изтъкна, че сега е моментът за европейска солидарност и това е което гражданите на Европа очакват от своите правителства и институции.
Досега фондът е получил молби за извънредна финансова помощ във връзка с пандемията от 102 страни и територии, съобщи ръководителката на МВФ. Тя призова да се удвои извънредната финансова помощ на фонда, предназначена за смекчаване на отрицателните икономически последици от разпространението на коронавируса.
"Започнахме да се ориентираме към 50 милиарда долара, а сега стигнахме 100 милиарда", отбеляза Георгиева, изтъквайки че за рекордно кратко време вече са одобрени помощите за петнайсет страни. По прогноза на МВФ тази година световната икономика ще се свие с 3 процента. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ