НАТО обсъжда руските действия на границата с Украйна

НАТО обсъжда руските действия на границата с Украйна

Външните министри на НАТО се срещат в Рига днес със съюзници, разтревожени от натрупването на руски войски близо до източната украинска граница и положението с миграцията на границата между Беларус и Полша, предаде ДПА.

Генералният секретар на трансатлантическия алианс Йенс Столтенберг многократно е изразявал загриженост около необичайната концентрация на войници близо до Украйна през последните седмици. В миналия петък той заяви, че руската агресия срещу Украйна ще има „цена“.

Помощникът на държавния секретар на САЩ по европейските въпроси, Карън Донфрид, каза, че „всички опции“ са на масата като отговор. Западните страни санкционираха Русия заради конфликта.

Русия анексира украинския регион Крим през 2014 г., а също така подкрепя сепаратистите в източните райони Луганск и Донецк, известни общо като Донбас.

Не се очакват незабавни действия от днешната среща. Някои от съюзниците се опасяват от възможно ново нахлуване на украинска територия, но не е ясно дали Москва ще рискува с ескалация на напрежението.

Загриженост предизвиква и продължаващата, но намаляваща криза на границата между Беларус и Полша. Хиляди бежанци са блокирани там от седмици, като се твърди, че са изтласкани към пограничния район от Минск в отмъщение на санкциите на Запада срещу президента Александър Лукашенко.

Вътрешните въпроси на НАТО, включително текущ преглед на основните стратегически цели на алианса, са в дневния ред на министрите за срещата, която трябва да приключи в сряда.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ