Най-големият вносител на пшеница в света се готви за последиците от конфликта Русия - Украйна

Най-големият вносител на пшеница в света се готви за последиците от конфликта Русия - Украйна

Най-големият вносител на пшеница в света се готви за последиците от конфликта Русия - Украйна

Стратегическите резерви на Египет от базови хранителни стоки, включително пшеница, ориз и месо, ще покрият нуждите на страната в продължение на месеци, пише в. "Ал Ахрам". Информацията беше представена от министъра на снабдяването и вътрешната търговия Али Али Меселхи на среща с президента Абдел Фатах ас Сиси и членове на кабинета, предава БТА. 

Запасите от пшеница са достатъчни за четири месеца, а сезонът на местното производство започва през април с очакване на реколта от четири милиона тона. Това означава, че Египет ще разполага с количество, което да задоволи вътрешното потребление за настоящата година, потвърди Меселхи.

Междувременно онлайн изданието на списание "Иджипт тудей" съобщи, че египетският кораб "Уади ал Араб", който превозва 60 тона украинска пшеница, е успял да напусне пристанище Южне в Украйна и плава към Египет. Пратката е част от общо 300 000 тона, закупени от украинската компания "Енерко" на 29 декември м.г. чрез международен търг на цена 361.25 долара на тон. 

В четвъртък президентът Сиси проведе телефонен разговор с казахстанския си колега Касъм-Жомарт Токаев, като потвърди желанието на страната си за засилване на двустранното сътрудничество. Казахстан е сред десетте най-големи производители на пшеница и един от водещите износители на пшеница и брашно в глобален мащаб. 

Властите в Кайро се подготвят за различни сценарии, включително повишаване на цените на хранителните продукти, най-вече на пшеницата, заради конфликта между Русия и Украйна, които сред най-големите износители. Според данни на Департамента по земеделие на Съединените щати двете държави осигуряват 29 процента от световния експорт на пшеница. 

През 2021 година Египет, който е най-големия вносител на пшеница в света, е закупил от чужбина 5.5 милиона тона, от които 80 процента от Украйна и Русия. Очакванията са импортът на стратегическата култура да падне до 5.3 милиона през настоящата година заради очакваното увеличение на местното производство. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ