Най-мощният ураган от 12 години насам връхлетя Тексас (снимки)

Най-мощният ураган от 12 години насам връхлетя Тексас (снимки)

Най-мощният ураган от 12 години насам връхлетя Тексас (снимки)

Ураганът „Харви“, определян от синоптиците като най-мощният от 12 години насам, удари бреговете на щата Тексас с проливни дъждове и вятър със скорост от около 60 м/с, предадоха агенциите, като се позоваха на американския Национален център за наблюдение на ураганите. Бурята е животозастращаваща, предупредиха синоптиците, а президентът Доналд Тръмп обяви режим "стихийно бедствие" В Тексас. Рано тази сутрин силата на урагана достигна четвърта степен.

Стихията се движи на северозапад към вътрешността на щата със скорост от около 3,6 м/с.

Губернаторът на Тексас Грег Абът въведе извънредно положение на територията на 30 южни окръга на щата, като в осем от тях е в сила заповед за принудителна евакуация. В зоната на бедствието живеят около 4,5 млн. души.

Прогнозите са за интензивни валежи, които може да предизвикат големи наводнения, а ураганните ветрове крият опасност от щети за домовете. Някои райони може да останат без електричество за няколко седмици. В няколко окръга на щата е възможно да паднат валежни количества в общ размер до 900 мм.

Няколко часа по-късно Националният център за наблюдение на ураганите съобщи за отслабване на силата на "Харви" до трета степен, но запази предупреждението за животозастращаващи щормови наводнения. Към момента скоростта на ветровете на урагана е  185 километров в час.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ