Ниската заплата - водеща причина руснаците да искат да напуснат работа

Ниската заплата - водеща причина руснаците да искат да напуснат работа

Над 40% от руснаците посочват недоволството от заплатата като основна причина да искат да напуснат работата си през 2022 г. Това показват резултатите от проучване, проведено от изследователския център Зарплаты.ру сред 1730 жители в цялата страна, пише ТАСС. 

През 2022 г. 17% от руснаците биха искали да напуснат работните си места. Основните причини, които те посочват, са: 

  • ниски заплати и проблеми с получаването на заплати – 44%, 
  • недоволство от страна на началството от качеството на извършената работа – 15%, 
  • съкращаване на персонала, закриване на организацията - 10%, 
  • липса на желание за работа на място, което не харесват - 10%.

Сред другите мотиви са още напрегнати отношения с ръководството (7%), невъзможност да се справят със служебните си задължения (6%), проблеми с колегите (5%), несъгласие с корпоративната култура на компанията (3%).

Повечето от респондентите, които мислят за смяна на работата тази година, са в областта на общественото хранене (16%), счетоводството, финансите, банките (14%), продажбите (12%), сред работещия персонал (10%), търговията на дребно (9%) , образование, наука и др. (8%).

Най-атрактивните индустрии, в които руснаците търсят варианти за нова работа, са IT - 19%, услугите - 14%, логистиката - 10%. Около 5% искат да започнат собствен бизнес. Според резултатите от проучването, основните пречки за хората при смяна на работа с по-подходяща са нежеланието да се преквалифицират "от нулата" и страхът от загуба на стабилност.

Жителите на страната определят като най-значими параметри за избор на място за работа: високата заплата с нейната навременна индексация - 66%, надеждността на компанията - 22%, добрата репутация на организацията 5%. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ