Нова Зеландия премахва covid-ограниченията. В локдаун остава само Окланд

Нова Зеландия премахва covid-ограниченията. В локдаун остава само Окланд

Нова Зеландия премахва covid-ограниченията. В локдаун остава само Окланд

Нова Зеландия почти напълно ще премахне блокирането си заради коронавируса тази седмица, като под строги ограничения ще остане само епицентърът на инфекцията в страната Окланд. Това обяви в понеделник премиерът Джасинда Ардърн, предава БГНЕС.

Около три милиона новозеландци вече няма да бъдат "под ключ" по домовете си от вторник през нощта, а училищата ще отворят отново в четвъртък за първи път от три седмици, каза Ардърн.

Окланд, където огнището на "Делта" варианта в страната се появи в края на миналия месец, обаче, ще остане под строго блокиране поне още една седмица, тъй като вирусът все още не е спрян в двумилионния град. Ардърн обясни, че е имало положителен напредък в намаляването на броя на случаите, но силно трансмисионният "Делта" вариант "променя играта", което означава, че ограниченията в Окланд не могат да бъдат облекчени твърде скоро.

"Действахме добре, за да овладеем това огнище, ограниченията от ниво 4 (твърдо блокиране) работят, но работата не е свършена. На крачка сме от отстраняването, но не можем да изпуснем топката", каза тя. 

Новозеландците извън Окланд ще преминат към предупреждение на второ ниво по четиристепенната система за реагиране на коронавирус в страната. Това означава, че заповедите за престой у дома са отменени, но свободите, ползвани преди появата на огнището в Окланд, когато животът в Нова Зеландия беше почти нормален, няма да бъдат възстановени напълно.

Събиранията на закрито ще бъдат ограничени до 50 души, със задължително носене на маска и сканиране на приложения за проследяване на много места.

Епидемията сложи край на 6-месечен цикъл без локално предаване в Нова Зеландия, която беше една от последните в света зони без коронавирус и спечели широка похвала за реакцията си срещу пандемията. Жена на 90 години в събота стана първият човек, починал от COVID-19 в Нова Зеландия от февруари, с което броят на жертвите на пандемията в страната достигна 27.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ