Ново огнище на ебола в град от близо 1 млн. души в ДР Конго

Ново огнище на ебола в град от близо 1 млн. души в ДР Конго

Ново огнище на ебола в град от близо 1 млн. души в ДР Конго

Огнище на ебола се разрази в град Мбандака, столица на Екваториалната провинция на Демократична република Конго, заплашвайки да се разпространи със смъртоносни темпове, съобщава Би Би Си.

Болестта е проникнала от селските райони. Има опасения, че ще става все по-трудно да бъде контролирана. 

Здравният министър на ДР Конго Оли Каленга потвърди за наличието на огнището в Мбандака, където живеят около 1 млн. души. Градът се намира на 13 км от зоната, в която са били засечени първите случаи на ебола в страната през 2018 г. - те бяха потвърдени по-рано този месец. 

Градът е водещ транспортен център с маршрути до столицата Киншаса. 

По последни данни 42-ма души са били заразени с ебола в него, от които най-малко 23 са умрели. 

Ебола е сериозно инфекциозно заболяване, което причинява вътрешни кръвоизлили и често е фатално. Може да се разпространява рязко, чрез контакт с малки количества телесни течности на заразени и има ранни симптоми като на грипа. 

Между 2014 и 2016 г. при епидемия от опасната болест в Западна Африка починаха 11 300 души. Ебола беше много смъртоносна тогава, защото премина в столиците на Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. 

Старши ръководители на Световната здравна организация (СЗО) сега коментираха, че разпространението на ебола до града в Конго означава, че възниква вероятност за експлозивно увеличаване на случаите на заболели. Възникват и опасения, че болестта може да се разпространи до съседни държави като Конго-Бразавил и Централноафриканската република, както и в Киншаса, където живеят около 10 млн. души. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ