Обраха редки бижута от Двореца на дожите във Венеция

Обраха редки бижута от Двореца на дожите във Венеция

Обраха редки бижута от Двореца на дожите във Венеция

Драматичен обир на бижута бе извършен в Двореца на дожите във Венеция, докато посетителите разглеждали изложбата „Съкровищата на могулите и махараджите“, съобщи италианската полиция.

Стойността на бижутата – чифт обеци и брошка, се уточнява, но е най-малко 1 млн. евро.

Двамата крадци успели да забавят включването на алармената система на бронираната витрина с бижутата, отмъкнали ги, смесили се с посетителите и успяли да избягат според първите данни от разследването. Алармата се е включила, но твърде късно. Дворецът, разположен в сърцето на Венеция, веднага е бил затворен, всички посетители са били проверени, но напразно.

Очевидно си имаме работа с умели професионалисти, които са успели да извършат обира, въпреки че всички зали са оборудвани с усъвършенствани високотехнологични алармени системи, заяви главният комисар на полицията във Венеция Вито Галиарди.

Изложбата бе открита в началото на септември и последният ден преди закриването й беше точно вчера, в деня на удара. Тя включва около 270 скъпоценни предмета от Индия от 16 до 20 век от колекцията на катарския шейх Хамад бен Абдулах ал Тани.

Ден по-рано, във вторник вечерта, бе извършен друг зрелищен обир във Франция, в Сен Тропе. Четирима маскирани бандити нахлули в градската зала „Жан Депас“ към 19,15. Били въоръжени с най-малко едно огнестрелно оръжие от типа калашников според местната прокуратура. Заплашили посетителите на първия етаж с оръжието и с нещо като чукове и им наредили да легнат на земята. След това разбили няколко витрини на щанда за бижута и луксозни часовници. Стойността на откраднатото е между 500 и 600 хил. евро.

След като излезли от салона, бандитите били подгонени от двама патрулиращи жандармеристи. Стреляли 4-5 пъти срещу служителите на реда, без да ранят никого. При гонитбата по улиците в центъра на града бандитите успели да се измъкнат. Започнала е полицейска операция за издирването им.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ