Олимпийска златна медалистка на САЩ разкри, че е била жертва на насилие

Олимпийска златна медалистка на САЩ разкри, че е била жертва на насилие

Олимпийска златна медалистка на САЩ разкри, че е била жертва на насилие

Златната медалистка на САЩ от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Маккийла Мароуни шокира света на спорта като сподели открито и подробно в Twitter, че в продължение на 7 години е била сексуално малтретирана от лекаря на тима Лари Насър.

Гимнастичката, която в момента е на 21 години, разказва, че действията на доктора не са престанали, докато тя не се е оттеглила от активната си кариера. Той сега е в затвора по такива обвинения от десетки други момичета и жени. 

По думите на Мароуни тормозът е започнал когато е била на 13-годишна възраст и е била поканена в тренировъчния лагер на националния отбор на САЩ, посочва USA Today. Тя пише в Twitter, че Насър, който беше обвинен в тормоз на над 140 момичета и жени, е злоупотребил с нея като я е изнасилил под упойката на "медикаментозно лечение". Описва случай от 2011 г. по време на световен шамионат в Токио, когато е била 15-годишна. Казва, че Насър й е дал хапче за сън. "Следващото нещо, което знам, е че бях сама с него в онази хотелска стая получавайки "лечение", казва тя. "Случи се и в Лондон, преди с отбора да спечелим златните медали, случи се и преди да спечеля среброто. Най-страшната нощ се случи, когато бях на 15. Летях цял ден и нощ с отбора до Токио. Той ми даде приспивателно за полета, а следващото нещо, което помня, бе как бях с него в хотелска стая и получавах "лечение". Мислех, че ще умра онази нощ", пише тя.

Насър е задържан в Мичиган по онвинение в сексуални посегателства и чака присъда от федералните съдии. 

Насилието е продължило и след като Мароуни е напуснала спорта, разказва тя. "Изглеждаше, че винаги, когато може и където този човек намери възможност, аз бях "лекувана". 

Спортистката сподели за случая, включвайки хаштага #MeToo, с който жертви на сексуален тормоз по света разкриват, че са били такива, след оповестени злоупотреби към актриси от холивудския продуцент Харви Уайнстийн. 

"Възможно ли е да сложим край на този тип насилие? Възможно ли е жертвите да говорят открито за това, без да застрашават кариерите си и мечтите си? Надявам се. Мълчанието ни даваше сила на грешните хора твърде дълго и е време отново да си я вземем. И, помнете, никога не е твърде късно да говориш", завършва изявлението си Мароуни.

Насър близо 30 години беше част от националния отбор на САЩ. Той беше в делегациите по време на 3 издания на олимпийските игри.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ