Организацията за забрана на химическите оръжия заседава извънредно за аферата „Скрипал“

Организацията за забрана на химическите оръжия заседава извънредно за аферата „Скрипал“

Организацията за забрана на химическите оръжия заседава извънредно за аферата „Скрипал“

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще заседава извънредно днес по случая с отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри в началото на март, съобщи „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, цитиран от агенция „Фокус”.

Специалната сесия на Изпълнителния съвет на ОЗХО ще се проведе в Хага, по искане на Русия, при закрити врата. Аферата, свързана с предполагаемата атака на Москва с невропаралитичен газ доведе до значително дипломатическо напрежение между Запада и Русия.

„Според международните експерти, около 20 страни по света могат да произведат подобни невропаралитични вещества“, заяви междувременно руският президент Владимир Путин в Анкара, на съвместната пресконференция с Реджеп Ердоган, предаде „Фокус“.  

Путин изрази учудваме от скоростното разгръщане на антируска кампания по случая „Скрипал“, макар че произходът на веществото „Новичок“ , с което е извършено отравянето, да не е установено. 

Вчера се разбра, че британските експерти не са успели да идентифицират произхода на веществото и не могат да кажат дали е произведено в Русия. 

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков веднага поиска британската премиерка Тереза Мей и външният министър Борис Джонсън да се извинят за обвиненията: „Тяхната теория не се потвърждава. Двамата ще трябва по някакъв начин да погледнат в очите колегите си от ЕС, на които са разказвали нещо. Ще им се наложи да се извиняват на Русия“. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ