Островът, на който ще се срещнат Тръмп и Ким Чен-ун, крие мрачна история

Островът, на който ще се срещнат Тръмп и Ким Чен-ун, крие мрачна история

Островът, на който ще се срещнат Тръмп и Ким Чен-ун, крие мрачна история

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще се срещнат за пръв път във вторник на остров в Сингапур, където в днешно време цари лукс, но в миналото се е ляла кръв, съобщи ДПА.

Остров Сентоса, разположен южно от континенталната част на Сингапур, е известен с буйната си растителност, луксозни хотели и големи игрища за голф. Там има лъскаво казино, увеселителен парк, пристанище за скъпи яхти и вили на първа линия до плажа, които струват десетки милиони долари. На острова имат къщи някои от най-богатите хора на света.

Изборът за провеждане на срещата точно там е логичен и от логистична гледна точка. Сентоса е само на 500 метра от континенталната част и до него се стига главно по един-единствен път. Това дава възможност за уединение и улеснява гарантирането на сигурността.

Зад тропическата фасада на Сентоса обаче се крие кървава история. До 1830 г. островът е наричан от местното малайско население "Пулау белаканг мати". Името може да бъде преведено по няколко начина, но най-известният превод е "Островът, където смъртта дебне зад ъгъла".

Историците имат различни теории за произхода на това злокобно име. Някои спекулират, че може да е от времето на пиратските набези, плячкосването и кръвопролитията в района. По време на Втората световна война японските окупационни сили използват острова за лагер за британски и австралийски военнопленници. Плажовете му стават място за масови екзекуции на сингапурски китайци, заподозрени в антияпонска дейност.

През 1972 г. правителството на Сингапур започва преустройство на острова с цел развиване на туризъм и го прекръства на Сентоса, което на малайски значи състояние на "мир и спокойствие".

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ