Oxfam призовава МВФ да се откаже от изискванията за строга бюджетна дисциплина

Oxfam призовава МВФ да се откаже от изискванията за строга бюджетна дисциплина

Oxfam призовава МВФ да се откаже от изискванията за строга бюджетна дисциплина

Неправителствената организация Oxfam призова Международния валутен фонд (МВФ) да се откаже от изискванията за строга бюджетна дисциплина в момент, когато повишаването на ценитe увеличава глада и бедността по света, предаде Франс прес.

87% от заемите заради COVID-19, отпуснати от МВФ, изискват развиващите се страни да приемат нови строги мерки за бюджетни икономии, които само изострят бедността и неравенството, посочват от Oxfam. Организацията изтъква, че именно тези страни не са получили равен достъп до ваксини и са изправени пред едни от най-тежките хуманитарни кризи в света.

Нов анализ на организацията сочи, че 13 от 15-те кредитни програми на МВФ, договорени през втората година от пандемията, налагат нови мерки за бюджетна дисциплина, сред които облагане на хранителните продукти и горивата и свиване на държавните разходи, което може да постави в опасност основни обществени услуги.

През 2020 г. МВФ е отпуснал спешни кредити за милиарди долари, за да помогне на развиващите се страни да се справят с пандемията от COVID-19, в повечето случаи в замяна на малко или никакви условия, припомня организацията. 

"Наскоро управляващата директорка на фонда Кристалина Георгиева призова Европа да не поставя в опасност икономическото възстановяване чрез задушаващата сила на бюджетната строгост. В същото време през изминалата година МВФ отново започна да налага мерки за бюджетни икономии на страните с ниски доходи", допълват от Oxfam.

Според Набил Абдо, главен политически съветник на Oxfam International, цитиран в съобщението, това отлично илюстрира политиката на двойния аршин на МВФ да предупреждава богатите страни за опасностите от бюджетната дисциплина, като в същото време принуждава най-бедните страни да я спазват.

Припомняйки, че пандемията не е приключила и че бедните страни са най-засегнати от покачването на цените на енергията и хранителните продукти, Абдо отбелязва, че тези страни се нуждаят от помощ, за да подобрят достъпа до основни услуги и социална закрила, а не от строги условия, които се стоварват върху хората, когато са подложени на изпитания.

Според нов анализ на Oxfam и Development Finance International 43 от 55-те страни членки на Африканския съюз се сблъскват с изисквания за намаляване на държавните разходи на обща стойност 183 милиарда долара през идните пет години. "Ако това орязване бъде приложено, шансовете им да постигнат целите за устойчиво развитие на ООН най-вероятно ще изчезнат", прогнозира Oxfam.

"МВФ трябва временно да отмени условията за бюджетна дисциплина за съществуващите заеми и да увеличи достъпа до спешно финансиране. Би трябвало организацията да насърчава страните да увеличават данъците за най-богатите и за компаниите, за да запълва опразнените хазни и да намалява нарастващите неравенства", заключава Абдо. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ