Пентагонът отхвърли предложението на Полша за доставяне на изтребители МиГ-29 на Украйна

Пентагонът отхвърли предложението на Полша за доставяне на изтребители МиГ-29 на Украйна

Пентагонът отхвърли предложението на Полша да прехвърли своите изтребители МиГ-29 на САЩ за доставка в Украйна, предаде Си Ен Ен.

Говорителят на Пентагона Джак Кърби каза, че предложението не е „разумно“ само няколко часа, след като полски представители заявиха, че правителството е готово да предостави всички свои изтребители МиГ-29 на американските военновъздушни сили във военната база „Рамщайн“ в Германия, след което те да бъдат предоставени на Украйна.

„За нас просто не е ясно дали има съществена обосновка за това", каза Кърби. „Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници от НАТО по този въпрос и за трудните логистични предизвикателства, които той поставя, но не смятаме, че предложението на Полша е разумно", добави той.

Кърби каза, че решението за прехвърляне на притежавани от Полша самолети в Украйна „в крайна сметка зависи от полското правителство“, като добави, че предложението показва колко сложна е ситуацията, тъй като Русия отправи заплахи към страните, предоставящи   оръжия на украинците.

Идеята, изложена от Полша, е твърде рискована, каза още Кърби, тъй като САЩ и НАТО се стремят да избегнат директен конфликт между алианса и Русия.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ