Пети американски флот и иранските военноморски сили оказват помощ на нападнатите в Оманския залив танкери

Пети американски флот и иранските военноморски сили оказват помощ на нападнатите в Оманския залив танкери

Пети американски флот заяви, че знае за нападенията срещу танкери в Оманския залив, за които беше съобщено по-рано, предаде Асошиейтед прес. Флотът, базиран в Бахрейн, е изпратил сили в района, за да помогнат на танкерите. Говорител на флота, базиран в Бахрейн, заяви, че американските ВМС оказват помощ на двата съда. той не каза как са били атакувани корабите или кой се подозира, че стои зад атаките.

Един от нападнатите кораби беше идентифициран като "Фронт олтеър" (Front Altair), плаващ под флага на Маршаловите острови. Според частна фирма за морско разузнаване на борда му е избухнал пожар и той дрейфува, предаде БТА.

Източници от областта на морския транспорт твърдят, че петролен танкер, собственост на норвежката компания "Фронтлайн", е ударен от торпедо край бреговете на Обединените арабски емирства, посочва Ройтерс.

Малко по-късно корабна компания идентифицира втория танкер като "Кокука Кърейджъс" (Kokuka Courageous). От танкера са евакуирани 21 маоряци, един от тях е ранен, а в корпуса на танкера има пробойна, предаде АП.

Същевременно с това Иран съобщи, че е оказал помощ на двата чуждестранни танкера, претърпели злополука тази сутрин в Оманско море, предаде Франс прес, като се позова на иранската агенция Ирна.

"Четиридесет и четирима моряци бяха спасени от водата от спасителна група на иранските военноморски сили в провинция Хормозган (в южен Иран) и бяха прехвърлени в пристанище Бандар Джаск", съобщи Ирна, като се позова на осведомени източници.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ