Петролният разлив в Източнокитайско море се разраства

Петролният разлив в Източнокитайско море се разраства

Петролният разлив в Източнокитайско море се разраства

Петролният разлив на повърхността на водата над потъналия в Източнокитайско море ирански танкер се разширява, предаде ДПА.

Китайската Държавна администрация по проблемите на океаните заяви, че на изток от мястото на потъване на танкера е открит разлив с дължина 18 км. Друг разлив с дължина близо 15 км се намира на югозапад от мястото. Разливите са много по-големи от предишния ден, съобщи администрацията, цитирана от агенция Синхуа. Трети разлив с радиус от 5 км се разширява на север от мястото.

Танкерът "Санчи" превозваше около 136 000 тона петрол при сблъсъка си с товарен кораб от Хонконг на 6 януари, на около 300 км от Шанхай. Иранският кораб горя повече от седмица и потъна в неделя. Министерството на транспорта в Техеран потвърди, че няма надежда да бъдат открити оцелели. Открити са телата на трима души. На борда имаше 30 иранци и 2 бангладешци.

Шанхайският център за издирване и спасяване реши да прекрати операциите за спасяване на пострадали и да започне работа по почистването на морската повърхност, съобщи китайското национално радио.

Световният фонд за опазване на дивата природа заяви, че изтичащото от танкера гориво е отровно за морските бозайници, рибите, морските костенурки и птици и подчерта, че властите се надпреварват с времето, за да овладеят разлива.

Очаква се вятърът и теченията да отнесат разлива на север, съобщи океанската администрация.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ