Пхенян и Сеул обсъждат срещи на семейства, разделени от Корейската война

Пхенян и Сеул обсъждат срещи на семейства, разделени от Корейската война

Пхенян и Сеул обсъждат срещи на семейства, разделени от Корейската война

Делегации от Северна и Южна Корея се срещнаха, за да обсъдят уреждането на първите от три години насам събирания на семейства, разделени от Корейската война, предаде Ройтерс.

Възобновяването на програмата за събиране на семействата е една от основните стъпки, обещани по време на историческата среща между президента на Южна Корея Мун Дже-ин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун от края на април, на която двамата се договориха да подобрят сътрудничеството между двете страни.

„Трябва да проявим активни усилия за постигане на добри резултати днес, като проявим доверие и взаимно зачитане“, заяви лидерът на делегацията от Пхенян Пак Йон-ил на срещата, която се проведе в  хотел в севернокорейския планински курорт Кумган.

„Трябва да се разделим с миналото и да тръгнем по пътя, който бе начертан от нашите лидери“, добави той.

Междувременно южнокорейските представители призоваха възобновяването на срещите между членовете на разделените семейства да бъде разглеждано като „хуманитарен и човешки въпрос“, особено предвид факта, че много от тези хора са на възраст над 80 години.

Южна Корея изрази желание и да възобнови видеоконферентните връзки и доставянето на писма между семействата, които са разделени от междукорейската граница.

От 2000 г. насам около 23 676 корейци от Севера и Юга са имали възможност да се срещнат на живо или да се видят с помощта видеовръзка със свои близки от другата страна на границата, заявиха от  изследователския институт на Хюндай

До март тази години 56% от общо 131 531 души, които са подали молба за такава среща, са починали.

На срещата не стана ясно дали Пхенян се е отказал от своето искане Сеул да върне 12 севернокорейки, избягали в Китай през 2016 г., което бе поставено като условие за възобновяване на програмата за събиране на разделените семейства.

През май няколко от тези жени казаха, че са били принуждавани да напуснат Китай, но южнокорейските власти заявиха, че работят по потвърждаването на истинността на техните разкази.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ