Полша отвори хотели, кина и ски писти

Полша отвори хотели, кина и ски писти

Полша отвори хотели, кина и ски писти

Полша разреши на хотели, кина, театри, спортни площадки и басейни да отворят отново врати за пробен период от две седмици, който започва от днес. След края на пробния период ще бъде направена нова оценка на мерките, предаде ДПА. 

Отварянето на ски пистите и курортите се посреща с особено голям ентусиазъм от почитателите на зимните спортове. Тази седмица в популярния курорт Закопане в Татрите се очакват до 20 000 посетители, съобщи ръководителят на местната търговска камара. 

Наложените от правителството коронавирусни ограничения изискват хотелите и къщите за гости да работят максимум на 50 на сто от капацитета си. Зимни курорти в цялата страна съобщиха, че са направени много резервации. Ресторантите и кръчмите обаче остават затворени. 

Броят на новозаразените от един месец е под 7000 души дневно в страната с население над 38,185 млн. жители, показват данните на министерството на здравепазването. Общо от 4 март миналата година в Полша са се заразили 1 577 036 души. Жертвите на пандемията са 40 424, оздравелите - 1 324 101. В момента в болниците се намират около 12 200 пациенти с коронавирус. 1277 от тях са на изкуствено дишане. Общо в страната има 27 000 легла за болни от коронавируса и 26 000 апарата за изкуствено дишане. Над 149 000 души са под карантина. В страната е обявена епидемична обстановка. 

Ваксинацията в Полша започна на 27 декември миналата година. Използват се и ваксините, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna. Над 1,3 милиона жители на страната вече са ваксинирани, като 523 000 от тях са получили по две дози. Властите планират до края на първото тримесечие да ваксинират 3,1 милиона души. Вчера Медицинският съвет на Полша прие препоръки ваксината на AstraZeneca да се използва при лица от 18 до 65-годишна възраст. Досега властите препоръчваха ваксината да не се използва при лица на възраст над 60 години. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ