Полша прие закон за удвояване на армията си

Полша прие закон за удвояване на армията си

Полският президент Анджей Дуда подписа нов закон "За отбраната на Отечеството", с който финансирането на отбранителния сектор на Полша и числеността на армията ще бъдат удвоени до 300 000 войници, съобщи РИА Новости.

Според документа военните разходи на страната ще бъдат увеличени до 3% от БВП. Законът предвижда и опростени механизми за набиране на военнослужещи, нова система за стимулиране на кандидатите за военна служба, както и значителни нововъведения във финансирането на въоръжените сили и закупуването на въоръжение и техника. Ще бъде създаден и фонд за подкрепа на армията като механизъм ще позволи привличането на допълнителни средства за въоръжението на полската армия.

В момента полската армия има около 111,5 хиляди войници и още 32 хиляди от войските за териториална отбрана. Новият закон предвижда увеличаване на армията до 250 хиляди професионални военнослужещи и 50 хиляди войници от войските за териториална отбрана.

Според лидера на управляващата полска партия „Право и справедливост“, вицепремиерът по въпросите на сигурността Ярослав Качински, законът „За отбраната на отечеството“ има за цел „да създаде правна основа и финансови инструменти за радикално разширяване на армията“ както по отношение на нейната численост, така и по отношение на оръжията“.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ