Бурите вдигнаха до рекорд производството на ток от вятър в Полша

Бурите вдигнаха до рекорд производството на ток от вятър в Полша

Бурите вдигнаха до рекорд производството на ток от вятър в Полша

Силните ветрове, които удариха Северна Европа миналата седмица, са генерирали рекордно количество вятърна енергия в Полша, покривайки около 30 на сто от търсенето в страната, където по-голямата част от електричеството се осигурява от въглища. Това съобщи днес операторът "Полски електрически мрежи" (PSE), цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"В сряда вечерта, когато ураганен вятър връхлета страната, регистрирахме рекордно равнище на генерирана енергия от вятърните централи от около 6700 мегавата", каза пред АП Мачей Вапински от оператора на електропреносната мрежа в Полша. 

В момента търсенето на енергия в 38-милионната членка на ЕС е близо 24 000 мегавата, което означава, че вятърните ферми са покрили почти 30 на сто, заяви Вапински в писмо по електронната поща. 

"Полски електрически мрежи" осигурява разпространението на електрическа енергия в Полша. 

Януш Гайовецки, шеф на Полската асоциация за вятърна енергия каза, че вятърните централи осигуряват средно 10 на сто от годишното търсене на енергия в Полша и подчерта, че потенциалът е много по-голям.

"Поради засилването на бурята през уикенда, което доведе до унищожаването на електропроводи и до автоматичното изключване на някои турбини от съображения за сигурност, равнището на мощностите от вятърните ферми се е понижило до около половината от рекордното ниво", отбеляза Вапински.

Възобновяемата енергия съставлява около 25 на сто от полския енергиен микс и нараства най-вече в секторите на вятърната и слънчева енергия. В резултат на това ролята на черните и кафяви въглища намалява, но все още е около 65 на сто от генерираната енергия в Полша. 

При неотдавнашните бури в Полша загинаха четирима души, а поне девет бяха ранени, след като силните ветрове повалиха дървета и унищожиха покриви. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ