Полският външен министър: Европа е в риск от война

Полският външен министър: Европа е в риск от война

Министърът на външните работи на Полша обяви, че Европа е в риск да се потопи във война. „Изглежда, че рискът от война в зоната на ОССЕ сега е по-голям от всякога през последните 30 години“, предупреди Збигнев Рау на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Той съобщи, че няма пробив при разговорите във Виена, цитиран от „Ройтерс“.

„Барабанът на войната звучи силно, а реториката стана доста остра“, коментира Майкъл Карпентър, американският посланик на САЩ в ОССЕ след срещата с Русия в австрийската столица.

„На този етап е наистина разочароващо“, каза пред репортери руският посланик Александър Лукашевич след срещата на ОССЕ. Това бе и третият подобен формат тази седмица от преговорите Изток-Запад. Лукашевич предупреди за възможни „катастрофални последици“, ако двете страни не могат да се споразумеят по „червените линии“ за сигурност на Русия, но каза също, че Москва не се е отказала от дипломацията и дори ще я засили.

Зам.-външният министър на Русия, Сергей Рябков, на свой ред каза, че по-ранните срещи са показали, че има „задънена улица или разлика в подходите“ и той не вижда причина да се сяда отново на масата на преговорите, за да се започнат отново същите дискусии.

Белият дом заяви, че заплахата от нахлуване на Русия в Украйна остава висока с разположените десетки хиляди руски военни по границата между двете държави, както и че САЩ ще оповестят публично в рамките на 24 часа разузнавателна информация, предполагаща, че Русия може да се стреми да измисли претекст за действията си.

„Заплахата от военна инвазия е голяма“, каза пред репортери съветникът на Белия дом по национална сигурност Джейк Съливан.

На този фон стана ясно, че балтийските държави Естония, Литва и Латвия разговарят със съюзниците от НАТО за увеличаване на разположените военни на тяхна територия за възпиране на Русия.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ