Помпео: САЩ е отворен за междудържавно решение на израело-палестинския конфликт

Помпео: САЩ е отворен за междудържавно решение на израело-палестинския конфликт

Помпео: САЩ е отворен за междудържавно решение на израело-палестинския конфликт

Вашингтон все още е отворен за „междудържавно решение“ на израело-палестинския конфликт, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео и призова двете страни да подновят преговорите, предаде „Ройтерс“.

„По отношение на междудържавно решение, в крайна сметка двете преговарящи страни трябва да направят този избор. Ние определено сме отворени към варианта с две държави.“, каза Помпео по време на пресконференция в Йордания, след като вчера посети Израел.

„Израелците и палестинците трябва да възстановят политическия диалог. Призоваваме палестинците да се върнат на масата за преговори“, добави държавният секретар.

Палестинците отказват да участват в усилията на Вашингтон за постигане на мир, откакто резидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим, тъй като те искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава.

Йорданската столица Аман беше последната спирка на Помпео преди неговото завръщане в САЩ, където той все още не е посетил Държавният департамент, след като бе избран за държавен секретар. Минути, след като положи клетва като държавен секретар на САЩ, Помпео незабавно е отправи към Брюксел за среща на НАТО.

„Мирът в Близкия изток е приоритет за САЩ и ние сме готови да предложим всякаква помощ, за да помогнем на двете страни да стигнат до решение на този изключително дълъг и сложен конфликт.“, заяви Помпео.

Държавният секретар на САЩ за първи път коментира действията на израелската армия на границата с ивицата Газа, където бяха убити десетки палестинци, а стотици бяха ранени, след масови протести заради отказа на еврейската държава да допусне завръщането на палестинските бежанци по родните земи.

 „Смятаме, че израелците имат право да се защитават“, каза той.

Коментирайки събитията в Сирия, Помпео отбеляза, че САЩ са в „пълно разбирателство“ с Йордания, включително за запазването на южната зона за деескалация сирийско-йорданската граници.

„Вярваме, че има много страни, включително и САЩ, които ще играят важна политическа роля в деескалацията и финалното политическо решение в Сирия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ