Помпейо отчете напредък в преговорите със Северна Корея

Помпейо отчете напредък в преговорите със Северна Корея

Помпейо отчете напредък в преговорите със Северна Корея

Американският държавен секретар Майк Помпейо изрази снощи предпазлив оптимизъм след разговорите си в Ню Йорк с пристигналия тук високопоставен севернокорейски пратеник Ким Йон-чхол, но отказа да потвърди, че предвидената среща на върха на президентите на двете страни Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои, предадоха ДПА и Ройтерс.

Постигнат е "реален напредък" през последните 72 часа към създаване на условия срещата, предвидена за 12 юни в Сингапур, да се състои, каза Помпейо, но добави, че все още не е сигурен в това. Би било "трагично" ако сегашният "повратен момент в нашите отношения" бъде пропуснат, добави държавният секретар. "Сред серията от срещи аз съм уверен, че се движим в правилна посока", посочи той.

Ким Йон-Чхол е бивш шеф на военното разузнаване на Пхенян, а сега - един от лидерите на управляващата Партия на труда в Северна Корея. Той е смятан за дясна ръка на лидера на страната Ким Чен-ун, предава БТА.

Очаква се днес пратеникът на Пхенян да отиде във Вашингтон и да бъде приет в Белия дом - нещо, което също би било безпрецедентно, за да връчи на президента Тръмп лично послание от Ким Чен-ун. В него, според Ройтерс, се предлага предвидената среща на върха да се състои, след като миналата седмица Тръмп я отмени, а по-късно отново заговори за постигнат напредък, поради който тя все пак може да се състои.

Самият Тръмп вчера отново се изказа твърде предпазливо за изгледите от бърз пробив в опитите си да накара Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия. В кратко интервю за Ройтерс от борда на президентския самолет на път за Тексас ,Тръмп каза, че все още се надява безпрецедентната среща на върха да се състои, на която Северна Корея да поеме ангажимент за денуклеаризация.

"Бих искал това да се постигне с една среща. Но често това не е начина за постигане на такива споразумения. Много вероятно е това да не може да се постигне с една, две или дори три срещи. Но аз се надявам в един момент да стигнем дотам", подчерта президентът на САЩ.

След двудневните си разговори в Ню Йорк с Ким Йон-чхол, Помпейо отбеляза, че двете страни ясно са изложили очакванията си от срещата на върха. "Аз ясно посочих, че целта на президента Тръмп и на САЩ е неизменна и добре известна. Това е пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеаризация на Корейския полуостров", каза той.

Държавният секретар отбеляза също, че е бил обсъждан и въпросът за гаранции за сигурност за Пхенян. "Ако Северна Корея действително е готова за денуклеаризация, то това се отнася за всички елементи на нейната ядрена програма, - отбеляза той. - Ние искаме да ги убедим, че реалната заплаха за тяхната сигурност е продължаващата опора на ядреното оръжие."

"Много говорихме за това как именно да вървим напред по тези въпроси, какъв път следва да изберем, за да стигнем до денуклеаризация, която е нужна на целия свят, а също и за онези гаранции за сигурност, които ще трябват (на Пхенян), за да се открие възможността за денуклеаризация", каза Помпейо, цитиран от ТАСС.

На настоятелна молба на журналист да каже ясно ще се състои ли срещата на върха и ще стане ли ясно това днес, когато Тръмп получи посланието от Ким Чен-ун, Помпейо отвърна: "Не зная. Не зная отговора на този въпрос". Той изрази мнение, че Ким чен-ун "може да осъществи промени от стратегически мащаб", за каквито Северна Корея "по-рано не е била готова", и констатира, че решението за това може да вземе само Пхенян

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ