Пореден ден на масови протести в Тунис

Пореден ден на масови протести в Тунис

Пореден ден на масови протести в Тунис

Повече от 300 души бяха арестувани за една нощ в Тунис след ескалация на протестите срещу приетите от правителството мерки за строги икономии, предаде Би Би Си.

Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите от демонстранти, протестиращи срещу увеличението на цените на някои основни стоки.

През последните няколко дена протестите обхванаха поне 10 различни района на страната, сред които и столицата Тунис, след като правителството взе решението да увеличи данъка върху добавената стойност и социалните осигуровки.

От тунизийското министерство на отбраната съобщиха, че повече от 2000 военнослужещи са били изпратени да защитят правителствени сгради в най-големите градове в страната.

Премиерът на Тунис Юсеф Шахед осъди проявите на вандализъм  от страна на протестиращите и заяви, че те опитват да отслабят държавата.

Протестите започнаха мирно в понеделник, но вечерта напрежението ескалира и демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията. Според говорителя на националната гвардия Халифа Чибани, повече от 600 души са били арестувани от началото на седмицата.

„Цените на лекарствата се увеличиха. Всички се вдигна, но не и заплатите. Не вярвам, че сега е моментът за увеличение на цените.“ , заяви един от протестиращите пред Би Би Си.

Демонстрантите настояват за отмяна на приетия приетия бюджет за 2018 г., който бе определен от опозиционни групи като несправедлив. Протестиращите искат и по-добра осигурителна система, която да подпомогне финансово затруднените семейства.

Тунис бе единствената държава, в която  демокрацията пусна корени след „Арабската пролет“, но нито едно от 9-те правителства, които дойдоха на власт след свалянето на авторитарния лидер Зин ал Абидин бен Али, не успяха да разреши нарастващите икономически проблеми в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ