Посланикът на САЩ в Русия подава оставка

Посланикът на САЩ в Русия подава оставка

Посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман подаде оставка от длъжността, която заемаше от 2017 г., съобщи в. "Солт Лейк трибюн", цитирайки писмото му до президента Доналд Тръмп, предадоха ДПА и ТАСС.

Според някои слухове Хънтсман обмисля да се кандидатира за губернатор на Юта, където преди това е бил на държавна длъжност и се радва на висока популярност.

"За мен е чест, че ми оказахте доверието да съм посланик на САЩ в Русия в този исторически тежък период в двустранните отношения", пише Хънтсман в писмото си до Тръмп с дата 5 август.

"В бъдеще сме длъжни да искаме отговор от Русия, когато действията й застрашават нас или наши съюзници. Макар и много от разногласията ни да са непримирими, има общи интереси, които не можем да пренебрегваме", пише Хънтсман. Според него за подобряването на двустранните отношения" няма да помогне "никакво рестартиране или ново начало", а са нужни "ясно разбиране на нашите интереси и ценности и практическа основа за продължаване на диалога", предаде БТА.

Той заявява, че американските дипломати в Русия работят "за стабилизиране на ситуацията с надежда за подобряване на отношенията след дълги години на враждебност и нерешителност. Според Хънтсман е жизненоважно САЩ и Русия "да развиват международните обмени и да запазят възможностите за диалог о въпроси, които са важни за националните интереси" като борбата с тероризма и контролът над въоръженията. Хънтсман също така смята, че САЩ трябва да призоват Русия "да уважава суверенитета на съседните страни", отбелязва ТАСС.

Републиканецът Хънтсман отначало критикуваше Тръмп в кампанията за президентските избори от 2016 г., но след победата на Тръмп стана негов защитник, отбелязва ДПА.

Той е бил посланик в Сингапур при управлението на Бил Клинтън и в Китай при управлението на Барак Обама, и двамата демократи. Той неуспешно се кандидатира за президент през 2012 г.

През уикенда Си Ен Ен съобщи, че Тръмп и руският президент Владимир Путин са обсъдили смяната на Хънтсман в телефонен разговор, чийто официален повод бяха пожарите в Сибир, припомня ДПА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ