Последните 3 години са били най-горещите в новата ни история

Последните 3 години са били най-горещите в новата ни история

Последните 3 години са били най-горещите в новата ни история

Трите последни години са били най-топлите регистрирани в историята и ритъмът на глобално затопляне през този период е „извънреден“, предупреди ООН.

Потвърдено е, че 2015, 2016 и 2017, които ясно се вписват в дългосрочната тенденция на затопляне в резултат на увеличаването на концентрацията на парникови газове, са трите най-топли години, откакто се води метеорологична статистика, оповести Световната метео организация, специализирана агенция към ООН.

Заради ефекта от Ел Ниньо 2016 г. е най-горещата в историята с 1,2 градуса над температурата в доиндустриалната епоха (1880-1900). 2017 г. държи рекорда за най-топла година без влиянието на Ел Ниньо.

Според доклада през 2015 и 2017 средната температура на планетата е била с 1,1 градуса над нивата преди индустриализацията.

17 от 18-те най-горещи години са през 21-и век. Темпът на затопляне е изключителен. Това се забелязва особено силно в Арктика и ще има дълготрайно и голямо въздействие върху морското ниво и метеорологичните условия в други части на  света, коментира генералният секретар на метеорологичната агенция на ООН Петери Таалас.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ