Пожар в Чернобилската забранена зона повиши нивото на радиация

Пожар в Чернобилската забранена зона повиши нивото на радиация

Пожар в Чернобилската забранена зона повиши нивото на радиация

В продължение на повече от 12 часа украинските власти се борят с горски пожари в Чернобилската забранена зона, които са повишили радиацията с поне 16 пъти над нормата, предаде „Асошиейтид прес“. 

По-рано директорът на местната службата за екоинспекция Егор Фирсов съобщи, че стихията е обхванала общо над 100 хектара площи. В профила си във Facebook той публикува видео на гайгеров брояч, с което доказа опасните стойности на радиация. „Имаме лоши новини – нивото на радиация е над нормалното в центъра на пожара“, написа той.

Днес по обед обаче Фирсов обяви, че специалисти от Държавния научно-технически център за ядрена и радиацонна безопасност са направили измервания, според които стойностите на радиация са в норма както в района на Чернобил, така и в украинската столица Киев, разположена на около 100 км южно от мястото.

Чернобилската забранена зона е създадена през 1986 г., след най-голямата ядрена авария в историята. На нейна територия живеят около 200 души, останали в домовете си, въпреки предупрежденията да напуснат. Според Фирсов пожарът вероятно е предизвикан от хора, запалили огън в близост до дървета.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ