Майк Помпео предупреди Иран срещу развитието на ядрени оръжия

Майк Помпео предупреди Иран срещу развитието на ядрени оръжия

Майк Помпео предупреди Иран срещу развитието на ядрени оръжия

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди Иран, че ще си навлече „гнева на целия свят“, ако продължи да преследва развитието на своята ядрена програма, предаде Ройтерс.

В интервю за американската телевизия MSNBC Помпео заяви, че независимо от бъдещето на иранското ядрено споразумение, решението на Техеран да развива ядрен арсенал няма да бъде в негов интерес, като допълни, че се надява САЩ да не бъдат принудени да предприемат военни действия срещу ислямската република.

„Надявам се те осъзнават, че ако засилят ядрената си програма, гневът на целия свят ще се стовари върху тях. “, каза Помпео.

„Изграждането на няколко центрофуги за обогатяване на уран е едно, а развитието на програма за ядрени оръжия е нещо съвсем различно. Това е нещо, което целият свят ще осъди като неприемливо и ние ще тръгнем по път, който не е в интерес на Иран“,допълни държавният секретар, като поясни, че не говори визира военни действия.

„Когато казвам гняв, не бъркайте това с военни действия. Когато говоря за гняв аз имам предвид морално осъждане и икономическа сила, която ще се изсипе върху тях. Това имам предвид. В случая не говоря за военни действия. Настина се надявам, че няма да се наложи да се стига до такива, защото това не е в интересите на никого“, каза още Помпео.

На въпроса дали САЩ са готови да направят всичко необходимо, за да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, Помпео заяви: „Президентът Тръмп беше напълно ясен в изказването си, че Иран няма да придобие ядрено оръжие“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ