Премиерът на Нова Зеландия препоръча 4-дневна работна седмица

Премиерът на Нова Зеландия препоръча 4-дневна работна седмица

Премиерът на Нова Зеландия препоръча 4-дневна работна седмица

Премиерът на Нова Зеландия, Джасинда Ардърн, насърчи работодателите да приложат 4-дневна работна седмица, тъй като това може да помогне на страната да стабилизира икономиката си след пандемията от коронавируса, предаде Business Insider.

Във видео в социалната мрежа Facebook Ардърн коментира, че тази мярка ще даде повече свободно време на служителите да пътуват из страната и да харчат средствата си. „Чувам доста хора да предлагат 4-дневна работна седмица. В крайна сметка това си е между работодателите и служителите... Замислете се дали това е нещо, което би проработило на вашето работно място“, сподели тя.

 

 

По данни на властите туризмът съставлява 6% от брутния вътрешен продукт на Нова Зеландия, но границите и забележителностите са затворени заради пандемията, което означава, че сега повече усилия за стимулиране на сектора трябва да положат местните. Очаква се икономиката на страната да се свие с над 20% в периода май-август тази година.

Новозеландският бизнесмен Андрю Барнс придоби световна популярност, след като въведе 4-дневната работна седмица в компанията си Perpetual Guardian с 200 служителя. Той също е на мнение, че прилагането на мярката ще има позитивни последици.

На островната държава поетапно вече отвориха заведенията, училищата и повечето магазини, след като в края на март спряха да функционират заради извънредното положение. 37-годишната Джасинда Ардърн е сочена за пример за овладяването на пандемията и спечелването на доверието на нацията, но и критикувана заради забавянето на карантинните мерки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ