Президентът на Южна Корея призова за по-чести неформални срещи със Севера

Президентът на Южна Корея призова за по-чести неформални срещи със Севера

Президентът на Южна Корея призова за по-чести неформални срещи със Севера

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин съобщи днес, че са възможни и други непланирани срещи със Северна Корея, включително на най-високо равнище, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Мун говори днес в Сеул на съвещание със свои висши помощници часове след импровизираната си среща в граничното селище Панминчжон със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, на която те стигнаха до извода, че планираният съмит между Северна Корея и САЩ трябва да се състои, предаде БТА.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени срещата с Ким Чен-ун, насрочена за 12 юни в Сингапур, но после отново заговори, че тя ще се състои.

"Най-важният извод от последния междукорейски диалог на върха е, че лидерите на двете страни бързо влязоха във връзка, лесно се уговориха и се срещнаха, за да обсъдят спешни въпроси, без сложни процедури и формалности, пристигайки като за една съвсем обичайна среща, - каза Мун пред съветниците си. - Искам да ви помоля да помните, че подобни срещи от двете страни на Панминчжон може да се повтарят и занапред при възникване на неотложни въпроси и затова трябва предварително да се направят необходимите приготовления, за да се избягват излишни забавяния. Това би помогнало за по-бързия напредък на медукорейските отношения."

Като подчерта важността на редовните контакти с КНДР, Мун припомни и планираното си за втората половина на тази година посещение в Пхенян, което ще е третата среща на лидерите на двете страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ