Продажбите на бижута в Русия намаляват

Продажбите на бижута в Русия намаляват

Продажбите на бижута в Русия намаляват

Продажбите на бижута в Русия намаляват с 50-70%, а производството им - с 30-50%. Намалението на търсенето на бижута е причинено от повишаването на цената и коронавирусната криза, тъй като потребителското търсене се е пренасочило към стоките от първа необходимост. Друг фактор е увеличаването на разходите за суровини за производството на бижута, поради което цената на готовата продукция се увеличава средно с 20%. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация, цитирана от ТАСС. 

„Магазините за бижута са затворени и съответно няма продажби. Онлайн продажбите са около 5-6% от всички продажби. Съответно оборотът падна с 94%. Годишният обем продажби на дребно на бижута в Русия е 240 милиарда рубли. Така за всеки месец бездействие търговците на дребно губят около 20 милиарда рубли“, изчислява Едуард Уткин, генерален директор на Руската асоциация на гилдията на бижутерите.

Онлайн продажбите на бижутерските компании нараснаха, но не можаха да обърнат коренно ситуацията с общ спад на продажбите, казват експертите.

Според оценките на Гилдията на бижутерите в Русия спадът в потреблението на бижута в Русия до края на годината може да достигне около 55%. Предпочитанията на потребителите също ще се променят.

„Цената на златото е нараснала значително, а доходите са паднали. Следователно, ако днес 50% сребърни бижута са по рафтовете, то до края на годината те вече ще са 75%. Те ще заменят златните бижута. Основният вид продукт в магазина ще бъдат сребърни предмети със синтетични камъни“, прогнозира Едуард Уткин.

По данни на Министерството на финансите търсенето на бижута в Русия на фона на пандемията е паднало с 90%. Ето защо през април финансовото ведомство предложи на правителството да включи бижутерската индустрия в списъка на индустриите, които са най-засегнати от разпространението на коронавирус.

Припомняме, че през 2018 г. руското министерство на финансите промени стратегията за попълване на държавния фонд и вместо бижута започна да купува само злато. Скъпоценният метал се купува в златни и валутни резерви. Паричните златни резерви в международните резерви на Русия през април не се променят и към 1 май 2020 г. възлизат на 73,9 милиона унции или 2298,6 тона, според Банката на Русия. Растящата цена на златото на борсите намалява рентабилността на новите инвестиции в благородни метали.

Стойността на златните резерви през април се е увеличила с 5.2% до 126.1 млрд. долара до 1 май 2020 г., а делът им се повиши до рекордно ниво от близо 22 на сто общата стойност на резервите, включително активите в чуждестранна валута.

През януари 2020 г. Централната банка, след появата на признаци на епидемия и проблеми в световната икономика, незабавно увеличи покупката на злато с 30%, закупувайки 8,1 тона злато според Световния съвет за злато (WGC). В резултат делът на златните резерви за първи път надхвърли 20% от всички международни резерви на Банката на Русия, сочи статистиката на Централната банка.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ