Продължава евакуацията на Хаваите заради вулкана Килауеа (снимки и видео)

Продължава евакуацията на Хаваите заради вулкана Килауеа (снимки и видео)

Продължава евакуацията на Хаваите заради вулкана Килауеа (снимки и видео)

Продължава евакуацията на Хаваите заради изригването на един от най-големите вулкани на света - Килауеа, съобщава CBC.

Над 2000 души са евакуирани до момента, близо 30 домове са унищожени от настъпващата лава.

На острова живеят около 200 хил. души. На някои от вече евакуираните е било позволено да се завърнат за кратко в домовете си, за да съберат най-необходимото - лекарства, домашни любимци, лични вещи.

Властите съобщават, че всеки ден някои от хората биха могли да се връщат за малко в домовете си, но няма индикации кога лавата ще спре или докъде може да се разпространи. 

Въпреки че скоростта на лавата е бавна, тя вече се е разпростряла на площ от около 36 хил. кв. м. Броят на пукнатините от лава е нарастнал от 8 на 10 за една нощ. 

Нова пукнатина се отвори в неделя вечерта в района Leilani Estates на по-малко от 20 км от вулкана, което доведе до незабавен сигнал за жителите на района да напуснат домовете си, за да избегнат и вдишване на серен диоксид, който може да застраши живота им. Към 3:30 часа местно време днес 161 души са били настанени в два евакуационни центъра на острова.

Около 250 души и 90 домашни любимци са прекарали тези нощи в приютите, съобщава Американският Червен кръст.  До момента няма данни за жертви, според местната Агенция за гражданска защита.

Килауеа е един от най-активните вулкани в света и изригва непрекъснато от 1983 г. насам. В средата на април от Хавайската обсерватория на вулкана известиха, че има признаци за повишено налягане в подземната магма.

В петък Хавай бе разтърсен от земетресение с магнитуд 6.9 по скалата на Рихтер, което е най-силното за райоона за повече от 40 години, което съпроводи и изригването на вулкана.

И докато местните жители бягат, за да спасят живота си, привлечени от мощта на вулкана туристи започват да прииждат, за да правят снимки.

Социалните мрежи се напълниха със снимки и видеоклипове на пълзящата лава. Хавайските власти поискаха наблюдателите на лавата да стоят настрана. "Това не е момент за разглеждане на забележителности. Можете да помогнете много, като останете извън района", се казва в изявление на агенцията за гражданска защита.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ