Проектът "Пегас" печели награда на ЕП за журналистика

Проектът "Пегас" печели награда на ЕП за журналистика

Проектът "Пегас" бе отличен днес от Европейския парламент с наградата за журналистика на името на Дафне Каруана Галиция, предава БТА. Консорциумът от близо 100 журналисти, работили за "Пегас", разследва случаи на убити, лишени от свобода или заплашвани техни колеги, се уточнява в съобщение на ЕП. Те продължават работата на убитата през 2019 г. малтийска журналистка Дафне Галиция, както и на журналисти, убити заради разследване на престъпления срещу околната среда или мексикански картели.

"Пегас" разследва изтичане на данни за над 50 000 телефонни номера, избрани за наблюдение от клиентите на израелската компания NSO Group в повече от 50 държави от 2016 г. досега.

Разследването установи, че въпросният шпионски софтуер е широко използван в Индия, Мексико, Унгария, Мароко, Франция. Сред целите са правозащитници, представители на академичните среди, предприемачи, адвокати, лекари, профсъюзни водачи, дипломати, политици и държавни глави.

Над 200 журналисти от ЕС се състезаваха за тазгодишната награда на ЕП. Победителят бе определен от 29-членно жури и получава награда от 20 000 евро. Наградата на ЕП се присъжда за изключително журналистическо постижение, което насърчава или защитава основните принципи и ценности на ЕС като човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, принципи на правовата държава и права на човека. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ