Пучдемон може да се завърне в Испания

Пучдемон може да се завърне в Испания

Пучдемон може да се завърне в Испания

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон зяави, че не изключва възможността да се върне в Испания, за да участва в изборите на нов премиер на автономния регион, които ще се проведат в края на месеца, предаде агенция Ройтерс.

„Има много възможности“, заяви Пучдемон пред репортери в Брюксел, след като се срещна с председателя на парламента на автономния регион Роже Торен.

„Идеалният вариант е да присъствам лично. Всички искаме това. Но не изключваме нито един вариант“, добави сепаратисткият лидер.

Ако се върне в Испания, Пучдемон, който избягва в Брюксел през октомври, след като Мадрид го отстрани от власт заради неконституционния референдум за независимост на Каталуния, ще трябва да отговаря на обвинения за бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с обществени средства, за които може да получи до 30 години затвор.

Свиканите от Мадрид предсрочни избори в Каталуния на 21 декември обаче осигуриха крехко мнозинство на сепаратистките партии, които се споразумяха да преизберат Карлес Пучдемон за ръководител на автономната област.

В началото на седмицата Пучдемон официално бе предложен за нов премиер на регионалното правителство от Роже Торен, който е председател на сепаратистката „Републиканска левица на Каталуния".

След номинацията Пучдемон заяви, че е ако е необходимо е готов да управлява региона дистанционно от Брюксел, чрез видео връзка, но правните експерти на каталунския парламент предупредиха, че това е невъзможно, а от Мадрид заплашиха, че ще продължат директното управление над автономната област ако Пучдемон не „присъства физически“ в Испания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ